KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Düğmeler ve İğneler

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Sergilenen Antik Takılar

Giysi Takıları

Düğmeler ve İğneler

Bütün dönemler boyunca iğne yapmak için kullanılan malzeme önceleri kemik sonraları tunçtur. Kemik iğne Anadolu'da çok sayıda bulunmaktadır. Tunç, bakır, gümüş ve altın gibi metallerden yapılmış iğnelerede rastlanmaktadır.

İğneler kalıba dökme, çekişleme ve dövme, telden kıvırma tekniklerinde yapılmışlardır. Troya kazılarında bir iğne döküm kalıbı bulunmuştur. Gövdenin içinin boş; baş kısımlarının kalıa döküm olarak yapıldığı iğneler vardır. Ayrıca tunç üzerine altın kaplama iğnelerde Kültepe I B katında bulunmuştur. Bu tekniklerde yapılan iğnelerin başları konik, pramidal, çift spiral, çengel, halka, topuz, kuş başlı, bitkisel vb. şekillerde olabilir. Bazı iğnelerin başları gövdeye geçmeli olarak yapılmıştır. Bazen baş kısmı kıymetli taş veya boncuklarla süslü olabilir. Bazı iğnelerin baş kısmına yakın bölümlerinde bir delik vardır. İğneler düşmemeleri için bu delikten bir zincir veya kordon ile bağlanmaktadırlar.

İğneler yerleşim bölgelerinde bulundukları gibi ilk örneklerinden başlayarak en fazla mezarlarda ele geçmişlerdir. Mezarlarda bulunan iğneler genelde iskeletin başı ve göğsü yakınlarında bulunmuşlardır. Tabii ki bunlar saç veya elbise iğneleridir. Genelde büyük ve iri olanlarının elbiseler; küçük boy olanlarının da saç için oldukları varsayılmaktadır. Ayrıca iğneler nazarlık olarak ta kullanıldıkları gibi adak olarak tapınaklara da bırakılmışlardır.