KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

"TÜRKLER - Bin Yıllık Yolculuk (600-1600)" Sergisi

TÜRKLER: BİN YILLIK YOLCULUK (600-1600) SERGİSİ

8 Ocak 2005 - 12 Nisan 2005 tarihleri arasında İngiltere’nin Londra kentinde Royal Academy of Arts’da düzenlenen serginin amacı uluslararası kamuoyuna Türk kültürünün M.S. 600-1600 tarihleri arasındaki önemli yönlerini göstermek ve zengin kültür mirasımızı tanıtmaktır.

Sergide, İstanbul Topkapı Sarayı, Türk ve İslam Eserleri Müzeleri, Konya ve Diyarbakır Müzeleri, İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi ve bağlı kütüphaneler ile Sakıp Sabancı Müzesi ve Askeri Müzeye ait olmak üzere toplam 234 eser teşhir edilmiştir.

Ayrıca New York Metropolitan, Paris Louvre, St.Petersburg Hermitage ve Berlin Devlet Müzeleri ile British Museum ve Londra’daki Victoria & Albert Müzesine ait eserler de sergide gösterime sunulmuştur.

British Museum
Türklerin göçebelikten yerleşik düzene geçişlerinin serüvenin yansıtılmaya çalışıldığı sergide farklı coğrafik ortamlardan ve zaman dilimlerinden gelen çeşitli gruptaki materyaller kronolojik olarak teşhir edilmiştir.


Cizre Ulu Cami Kapı Tokmağı

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Sergide, duvar resimleri, tekstiller, halılar, heykeller, tek-sayfa resimler, kitap sanatları, kaligrafi, ahşap ve metal çalışmalar ve seramiklerden oluşan geniş bir yelpaze oluşturulmuştur. Cizre Ulu Cami kapısı, III. Murad’ın Has Oda kapısı, Uluğ Bey’in çekmecesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın tuğrası, Fatih’in kılıcı gibi önemli eserlerin yanı sıra yurtdışında ilk defa sergilenen Mehmet Siyah Kalem eserleri de teşhirde yer almıştır.



Cizre Ulu Cami Kapısı / İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi



Uluğ Bey Çekmecesi / Topkapı Sarayı Müzesi



Kanuni Sultan Süleyman’ın Tuğrası / Topkapı Sarayı Müzesi



Maşrapa / Türk ve İslam Eserleri Müzesi



Mehmet Siyah Kalem / Topkapı Sarayı Müzesi



Mehmet Siyah Kalem / Topkapı Sarayı Müzesi



Gül Koklayan Fatih Portresi / Topkapı Sarayı Müzesi



Sultan I. Selim Dönemi-Kaftan / Topkapı Sarayı Müzesi

 

Büyük ilgi gören sergi 262.582 kişi tarafından ziyaret edilmiştir.