KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Arkeopark Alanıyla Eski Eserler Halkla Buluşturuluyor

Arkeolojinin toplumla buluşması adına, Bakanlığımız ile Türkiye Kömür İşletmeleri arasında 2012 yılında yapılan protokol gereğince eski eserler gün yüzüne çıkarılıyor ve halkla buluşması sağlanırken de eski eserlerin korunması amaçlanıyor. Dolayısıyla da Muğla’nın Milas İlçesine yeni bir turizm alanı kazandırılıyor.
 
Yapılan bu protokol gereğince Türkiye Kömür İşletmeleri, Hanedan Mezarı Arkeopark Alanında bulunan taşınmaz parselleri kamulaştırarak sekiz adet tescilli ve geleneksel yapıya değişik fonksiyonlar kazandırarak müze kompleksi haline dönüştürdü.
 
İmzalanan protokol gereği olarak dört adet ihale gerçekleştirilmiş ve ilgili projeler 2013 Eylül ayında Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır.
 
Muğla Milas Hanedan Mezarı Arkeopark Alanında Bulunan Temenos Duvarı Onarım İşi ihalesi 16.6.2014 tarihinde tamamlanmıştır.
 
Muğla, Milas Hanedan Mezarı Arkeopark Alanında Bulunan Karşılama Merkezi, Halı Müzesi ve Eser Deposu Binalarının Onarımı, Teşhir ve Tanzimi ve Çevre Düzenleme İşi kapsamında 3 adet taşınmaz restore edilmiş, ihale işlemleri tamamlanmış ve 2014 yılı sonunda tamamlanması planlanmaktadır.
 
Muğla, Milas Hanedan Mezarı Arkeopark Alanında bulunan Milas Evi Müzesi, Ticari 1,2,kafeterya, idari bina onarımı, teşhir tanzim ve çevre düzenleme işi kapsamında 5 adet taşınmaz restore edilerek işlerlik kazandırılmış, diğer teşhir ve tanzim dışında kalan işler ise tamamlanma aşamasındadır.
 
Muğla Milas Uzunyuva Hanedan Mezarı Odası Mimari Projesi ve Arkeopark Alanı Çevre Düzenleme Projesi Yapım İşi ihalesi Ağustos ayında yapılmış olup bu yılın onbirinci ayında bitirilmesi planlanmaktadır.
 
Muğla Milas Hanedan Mezarı Arkeopark Alanı Çevresi ile Milas Evi Müzsi Ticari 1,2,kafeterya, idari bina güvenlik kamera sistemi işi ihalesi ise Eylül ayında gerçekleştirilecek.
 
Muğla Milas Yeni Arkeoloji Müzesi Proje Yapımı ile Gümüşkesen Anıtı Çevre Düzenleme İşi ihalesi bu yılın Ekim ayında yapılacak.
 
Bakanlığımız ile Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereğince, artık arkeoloji, arkeologlar arasında kalmaktan bir nebze de olsa çıkarılıyor ve toplumla buluşması sağlanıyor.Köklerini arayan insanlar, tarih ve arkeoloji tutkunları ve bilim adamlarının buluşması ve bir araya gelmesi de böylece sağlanmış oluyor.
 
Arkeopark, geçmişle ilgili nesnelerin büyük oranda yenilenerek sergilendiği ve ziyaretçilerin gezi sonrası dinlenebilecekleri alan olması sebebiyle bulunduğu bölgeye kültür ve turizm katkısı yapmakta bu yararlarının yanında da eski eserlerin korunması da büyük önem taşımaktadır.
 
Bu sebeplerle Bakanlığımız ile Türkiye Kömür İşletmeleri arasında yapılan bu protokol, eski eserlerin korunması, arkeolojinin halkla kucaklaşması ve halka yönelik bir hizmet olması açısından büyük önem taşımaktadır.